De verschillende types chihuahua

De verschillende types chihuahua

Hoeveel verschillende types chihuahua zijn er?

In principe is er natuurlijk maar een type chihuahua, maar er zijn wel degelijk verschillen tussen de verschillende hondjes. Natuurlijk is het meest duidelijke verschil de lengte in vacht; lang- of kortharig. De meeste brancheverenigingen zullen vooral dat specifieke onderscheid maken bij wedstrijden. In dit artikel gaan we in op de verschillende types.

Waarom wordt er geen dieper onderscheid gemaakt?

Er zijn veel verschillende redenen te vinden waarom er geen dieper onderscheid gemaakt wordt behalve lang- of kortharig. De belangrijkste reden is dat ze allemaal onder hetzelfde ras vallen; de chihuahua. Een andere reden is dat wanneer je bijvoorbeeld twee kortharige hondjes kruist, er toch een langharig hondje geboren kan worden. Door die onvoorspelbaarheid wordt het ras als één geheel gezien.

De verschillende types chihuahua

 

langharige_chihuahuaLanghaar


Een hondje wordt omschreven als langhaar wanneer de vacht duidelijk langer is dan bij de kortharige hondjes. De langharige hondjes kunnen lange pootjes of korte pootjes hebben en kan een appelvormig kopje of een hertvormig kopje hebben. De hondjes zijn in vele verschillende kleuren bekend.

 

kortharige_chihuahuaKorthaar


Net als de langhaar zijn de kortharigen te vinden in veel verschillende kleuren. Het enige verschil met de langhaar is de lengte van de vacht. De kortharige hondjes zullen in de koude perioden van het jaar ook meer warmte nodig hebben in de vorm van truitjes en jasjes.

 

chihuahua_appelvormig_kopjeAppelvormig kopje


Dit is de meest voorkomende en bekendste chihuahua. De officiële rasstandaard omschrijft dat een raszuivere chihuahua een appelvormig kopje heeft. Tijdens wedstrijden zal de jury daarom vaak een voorkeur hebben voor hondjes met deze vorm kopje.


 

chihuahua_hertvormig_kopjeHertvormig kopje


De chihuahua's met een hertvormig kopje hebben een veel langere snuit, zoals een hertje. Deze hondjes staan erom bekend dat ze binnen het ras naar verhouding de minste gezondheidkwaaltjes hebben en dus gezonder zijn. Ondanks het feit dat deze hondjes minder populair zijn onder de liefhebbers en fokkers zijn de hondjes met een hertvormige kop populairder aan het worden.


chihuahua_peervormig_kopjePeervormig kopje


Een benaming voor een minder bekend type chihuahua. Dit type is vooral een bekend begrip onder fokkers, want er is niet bijzonder veel vraag naar. De vorm van het kopje lijkt erg veel op die van de hondjes met een hertvormig kopje maar lijkt eigenlijk net iets meer op een peer. Meestal zijn deze hondjes ook groter dan de gemiddelde chihuahua, vooral als ze gekruist worden met een chihuahua met een hertvormig kopje.

 

teacup_chihuahuaTeacup/mini chihuahua


Vooral bekend geworden door bekendheden als Paris Hilton, maar eigenlijk bestaat deze chihuahua niet. De term is ontstaan toen fokkers steeds kleinere hondjes gingen fokken omdat daar vraag naar was. De kleinste bekende chihuahua paste letterlijk in een theekopje. Onthoud goed, wanneer een fokker met deze term aankomt, vergeet dan niet dat een Teacup chihuahua niets anders is dan een (te) klein hondje, en dat er extra verzorging bij komt kijken. Wij zijn geen fan van deze ontwikkeling!

 

Cey
Door

Cey

op 17 Sep 2021

Hallo ik heb een chihuahua die nog 3 maandjes jong is en hij heeft sinds zijn geboortte lange pootjes is dat normaal ik maak me wel zorgen. want wanneer ik hem wil optillen piept hij door zijn pootje ben ook naar de dierenarts geweest die zij dat er niks aan de hand is..

... Kf
Door

... Kf

op 14 Mar 2021

hoi ik ben ... en ik hou van chihuahua´s

Reactie plaatsen