Chihuahua, over het ras en haar oorsprong

Chihuahua, over het ras en haar oorsprong

Waar komt de chihuahua vandaan?

Het ras chihuahua heeft haar oorsprong in de gelijknamige Mexicaanse provincie. Voor het eerst gezien omstreeks 1850 is dit het oudste ras van Noord en Zuid Amerika. Het gerucht gaat dat de vroegere Mexicanen de hondjes gebruikten als levende kruik om zichzelf warm te houden tijdens de koude woestijnnachten. Met een gemiddeld gewicht tussen de een en drie kilo en een lengte tussen de 15 en 22 centimeter is de chihuahua het kleinste hondenras ter wereld. Omdat ze zo klein zijn worden ze relatief oud, tussen de 12 en 20 jaar.

Na de ontdekking van het ras waren het vooral Amerikaanse toeristen die de hondjes kochten van de Mexicaanse indianen en meenamen naar de Verenigde Staten, waar de kleine hondjes snel populair werden. Van daar uit ging het ras de hele wereld over.

Het uiterlijk

Het ras heeft een enorme diversiteit in types en kleuren vacht, maar oorspronkelijk waren alle hondjes kortharig, pas sinds 1959 fokte men de eerste langharigen. Ook zijn er twee types kop te onderscheiden. De appelvormige kop (links) en de hertvormige kop (rechts).

chihuahua_appelvormig_hertvormig_kopje

Het karakter

Chihuahua's staan bekend om hun pittige en vocale temperament. Er wordt vaak gezegd dat de hondjes daar door ongeschikt zijn voor gezinnen met kleine kinderen. Ze zijn vaak erg trouw aan een persoon binnen het gezin, en doen er alles voor om die persoon te beschermen en zijn daarom erg waaks. Ze kunnen niet altijd even goed omgaan met andere rassen door hun bazige gedrag en geven meestal de voorkeur aan andere rasgenootjes of kruisingen ervan. Maar over het algemeen kan jij als baasje grote invloed hebben op de ontwikkeling van het karakter van jouw hondje.

Gezondheid van het ras

Het ras staat er om bekend dat vanwege het formaat van het hondje er veel gezondheidsproblemen voorkomen. Veel voorkomende aandoeningen zijn hydrocephalus (waterhoofd), molera (zachte fontanel die niet heelt en komt vooral voor bij hondjes met appelvormige kopjes), lage bloedsuikerspiegel en zwakke ruggewervels. De kleinste hondjes hebben meer tandzorg nodig doordat de tandjes erg zwak zijn door het gebrek aan ruimte in het bekje.

Deze aandoeningen zijn vooral te wijten aan onverantwoord fokken met als doel zo klein mogelijke hondjes aan te kunnen bieden omdat daar veel vraag naar is. Gelukkig is dit goed te vermijden door goed onderzoek te doen voordat je een hondje aanschaft en niet meteen te vallen voor die hele schattige chihuahua bij die fokker die jou geen goed voorgevoel geeft. Dus denk goed na!
Elmar Kuhlmann
Door

Elmar Kuhlmann

op 10 Aug 2019

Is het waar dat er Chihuahua's gefokt worden met een te kleine schedel waardoor de hersenen en daardoor de ogen zo uitpuilen? En heeft de hond daardoor constant pijn door die te kleine ruimte?

Reactie plaatsen