Wat zegt die staart? Deel 2
26 april 2016 
in Tips
2 min. leestijd

Wat zegt die staart? Deel 2

Welkom bij het tweede deel van de serie ‘Wat zegt die staart?’!

De vorige keer schreef ik over hoe belangrijk het is dat wij ons als baasjes verdiepen in het gedrag van de hond. Daarom zijn we gestart met het observeren van gedrag. Is het je opgevallen dat de stand van de staart verandert bij bepaalde situaties? Bijvoorbeeld als de voordeurbel gaat? Deze verandering vindt altijd plaats vanuit een neutrale stand van de staart.

De neutrale staartstand is de manier waarop het staartje staat als je hond zich prettig voelt. Er zijn geen bedreigende situaties en de hond heeft geen reden om zich anders te gedragen dan gewoonlijk. Je snapt dat je een neutrale staartstand dus niet af kunt lezen als je in een drukke kamer zit vol met rondrennende kinderen en harde muziek 😉 Tenzij dit erg normaal is voor je chi natuurlijk!

De neutrale staartstand kan per hondje en ras verschillend zijn. We kunnen dus pas iets zeggen over de emotie van de hond als we weten hoe het staartje normaal (dus in de neutrale stand) staat. Doen we dit niet, dan kunnen we gedrag verkeerd interpreteren waardoor we er ook verkeerd op reageren. Beeld je maar eens in wat er gebeurt als je gestraft wordt terwijl je al bang bent..

Hoe staat jouw chi zijn/haar staartje in de neutrale stand? Als Bruce zijn staart neutraal staat staat deze altijd vrij hoog en een beetje gekruld (zie foto). Als jij ook een (kruising) chi hebt dan zal zijn/haar staartje waarschijnlijk ongeveer hetzelfde staan in de neutrale stand. Maar heb jij bijvoorbeeld een herder? Dan staat de staart in de neutrale stand waarschijnlijk erg laag en licht gekruld. Of een husky? Deze heeft zijn staart vaak helemaal gekruld over zijn rug heen liggen.

Over het algemeen gelden de volgende regels:

  • Staat de staart lager dan de neutrale stand? Dan is het hondje onzeker of zelfs bang. Vaak staan de oren dan ook laag en naar achteren.
  • Staat de staart hoger dan de neutrale stand? Dan is het hondje zelfverzekerd. Vaak staan de oren dan ook hoog en naar voren.

Het is ontzettend belangrijk om bij het aflezen van gedrag altijd de neutrale stand in je achterhoofd te houden. Zo zie je heel snel het verschil tussen een zelfverzekerde collie (neutrale stand van de staart is zoals die van een herder, dus de zelfverzekerde collie heeft zijn staart waarschijnlijk recht naar achteren) of een onzekere chihuahua (neutrale stand van de staart is omhoog en licht gekruld, dus bij angst ligt de staart richting het verlengde van de rug). Een recht achteruit staande staart van de ene hond kan namelijk iets heel anders betekenen dan de recht achteruit staande staart van de andere hond!

De volgende keer gaan we verder in op het omgaan met gedrag dat we herkennen. Heb jij voorbeelden die ik kan gebruiken? Laat het me dan weten!

Ennuh.. vond je dit artikel interessant? Deel dit bericht via de knop hieronder 🙂

 

 

 

Over de schrijver
Mijn naam is Ester Gennisse en ik ben eigenaresse van chihuahuauitjes.nl In de zomer van 2018 besloot ik fulltime ondernemer te worden om zo volop te kunnen bouwen aan het chihuahua imperium waarmee ik o.a. toffe evenementen organiseer voor chihuahua's en hun baasjes.
Reactie plaatsen