Wat zegt die staart? Deel 1

Stel, je wandelt na een lange werkdag richting huis. Je kijkt op je telefoon en ziet dat die ontzettend leuke jongen eindelijk heeft geantwoord op dat ene berichtje dat je minimaal 10 keer opnieuw getypt had voordat je hem durfde te verzenden. Terwijl jij bezig bent met het typen van een perfecte reactie bots je tegen je buurman op. Je mompelt sorry en loopt door. Hij loopt schreeuwend naar je toe met rode wangen, samengeknepen ogen en er komt nog net geen stoom uit zijn oren. Jij begint te lachen, geeft je buurman een por in zijn zij en springt in zijn armen. Oh en tot slot geef je hem een dikke kus op zijn wang.

Tja, niet echt een gepaste reactie op zijn emotie he?

Maar hoe weten we dat eigenlijk? Dat komt omdat wij al heel jong gesocialiseerd worden. Jaja, ook wij mensen worden gesocialiseerd! Denk maar aan dat moment waarop je voor de eerste keer naar een begrafenis ging en je braaf het voorbeeld van je ouders volgde. Rustig zijn, een serieus gezicht, handje schudden en gecondoleerd zeggen. Geen gelach, gehuppel en lol trappen. En waarom niet? Ten eerste omdat moeders, vaders of wie dan ook dat zei. Je leerde van anderen hoe je je bij welke situatie hoorde te gedragen. Maar ten tweede omdat iedereen dat deed. En daar zie je ons ‘aangeleerde gedrag’ gekoppeld aan een emotie weer terug.

Je vraagt je vast af waar dit heen gaat 😉

Nou, emoties en gedrag dus! De komende weken wil ik jullie kennis laten maken met wat ik heb geleerd over het lezen van de lichaamstaal van honden. Want zoals wij feilloos hebben geleerd op een bepaalde manier te reageren op situaties, zo hebben onze kleine rakkers dat ook. Alleen dan op een andere manier. En dat is behalve voor hondjes onder elkaar ook erg handig voor onszelf. Als wij bepaalde emoties leren te herkennen aan een bepaalde lichaamshouding dan zorgt dat ervoor dat wij hier beter op kunnen reageren. Erg handig als je in wilt schatten of die vreemde hond die vanuit de verte aan komt rennen jouw chi op wilt eten of enkel wil spelen! Of als je aan de slag wilt met je chi die de buren gek maakt met zijn geblaf tegen de stofzuiger. Is je chi bijvoorbeeld bang voor de stofzuiger? Of wil je chi je beschermen tegen dat kleine zuigende monster? (voor de dirty minded mensen… I got you!). Of is het hele blaffen tegen de stofzuiger een groot spel? Je gaat heel anders om met blaffen vanuit angst dan met blaffen vanuit spel. Pas als we weten vanuit welke emotie gedrag ontstaat kunnen we aan de slag met ons doel, bijvoorbeeld het afleren van blaffen terwijl je aan het stofzuigen bent.

Ik hoop dat jullie net als ik zin hebben om ons de komende weken samen te verdiepen in lichaamstaal van honden! Staartjes, oortjes, opstaande haren, we gaan alles behandelen. Doe je mee? Ik wil je alvast vragen om je chi de komende dagen eens goed te observeren. Herken je bepaalde lichaamstaal bijvoorbeeld al bij een bepaalde situatie? Laat het me dan even weten, ik ben erg benieuwd!

Lees deel 2 van de serie ‘Wat zegt die staart?’