Vuurwerkangst: 5 tips
25 december 2015 
in Tips
3 min. leestijd

Vuurwerkangst: 5 tips

Yes.. die tijd van het jaar is weer aangebroken. Voor sommige chi’tjes geen reden tot paniek, anderen hebben het gevoel dat de wereld vergaat. Gelukkig kan ik zeggen dat Bruce in categorie 1 valt. Maar dit is lang niet altijd zo. Ik heb gelezen dat 50% van de honden angst heeft voor vuurwerk. Er zijn zelfs baasjes die speciaal voor hun hond oud en nieuw vieren op een vuurwerkloze plaats. Omdat we jammer genoeg niet allemaal die mogelijkheid hebben heb ik hier 5 tips voor baasjes van honden met vuurwerkangst.

Tip 1: Afleiding, afleiding, afleidingBraingame

Zet je chi lekker aan het werk. Geef hem bijvoorbeeld een hersenkraker (je kan braingames voor honden kopen maar je kunt ze zelf ook maken) of dat ene onweerstaanbare botje. Zo verleg je zijn focus van alle geluiden buiten en de bijbehorende angst naar de geur van voedsel en de focus om bij de buit te komen. Je kunt er voor kiezen om meerdere spellen te verspreiden over de dag of om het spel net voor 12 uur te geven. Kies je voor het laatste? Geef het spel dan minimaal een kwartier voor de jaarwisseling. Als je hem om 12 uur pas geeft loop je namelijk het risico dat je chi al zo gefocust is op het geluid dat iets anders niets meer uit gaat halen.

Tip 2: Een lange wandeling in een vuurwerkloos gebied

Ik heb er al eerder over gesproken in de post over hoe om te gaan met veel kerstvisite als je hondje dit eng vindt. Een lange wandeling kan wonderen doen voor je chi. Het enige dat je er voor nodig hebt is een vuurwerkloos gebied. Vaak vind je die in gebieden die normaal gesproken ook al altijd erg rustig zijn. Ik raad wel aan om je chi aan een lange lijn uit te laten. Zo voorkom je dat je chi vlucht op het moment dat er toch onverwacht vuurwerk te horen is. Woon je in of in de buurt van Leiden? Dan heb je geluk, daar zijn namelijk vuurwerkvrije zones. Je leest er hier meer over.

Tip 3: Ramen dicht, gordijnen gesloten, muziek aan

Je kunt bijna niet voorkomen dat je chi iets mee krijgt van de knallen en lichtflitsen buiten. Maar alle kleine beetjes helpen! Sluit daarom je ramen goed af (let ook op de luchtroosters, deze kunnen vaak gesloten worden), doe je gordijnen dicht en zet muziek of de tv aan. Zo creëer je een zo veel mogelijk knal en flisloos plekje voor je chi.

Tip 4: Steun je chi

Vaak kruipen dieren weg als ze bang zijn. Doet je chi dit? Ga er dan rustig naast zitten en laat merken dat je er bent. Dit doe je bijvoorbeeld door je hand zachtjes naast hem neer te leggen. Op deze manier steun je je chi voor zover je dat kan. Let wel op dat je je niet opeens heel anders gedraagt richting je chi. Dit kan verwarrend werken en voor onnodig meer stress zorgen.

Bruce op de bankTip 5: Zorg voor een veilige plek

Als je chi echt heel erg bang is raad ik je aan oud en nieuw thuis te vieren. Zo blijft je chi in een vertrouwde omgeving waar zijn/haar spulletjes aanwezig zijn. Heb je echt geen andere mogelijkheid? Dan raad ik je aan het favoriete slaapplekje van je chi mee te nemen. Bruce slaapt bijvoorbeeld het liefst in zijn bench onder een grote deken. Ga ik ergens heen voor langere tijd of kan het wel eens spannend worden voor Bruce (hij vind veel mensen in een kamer bijvoorbeeld een beetje spannend), dan neem ik altijd de bench mee.

Ik hoop dat ik baasjes met chi’s en vuurwerkangst heb kunnen helpen met bovenstaande tips. Heb jij nog meer tips? Of pak jij dingen anders aan? Laat het me dan even weten via de comments hieronder.

Over de schrijver
Mijn naam is Ester Gennisse en ik ben eigenaresse van chihuahuauitjes.nl In de zomer van 2018 besloot ik fulltime ondernemer te worden om zo volop te kunnen bouwen aan het chihuahua imperium waarmee ik o.a. toffe evenementen organiseer voor chihuahua's en hun baasjes.
Reactie plaatsen