Je chi is bang/heeft stress bij veel (kerst) bezoek: 6 tips
21 december 2015 
in Tips
4 min. leestijd

Je chi is bang/heeft stress bij veel (kerst) bezoek: 6 tips

Op het moment dat ik dit typ dringt het eigenlijk pas tot mij door dat het eind deze week alweer kerst is! Vorige week stelde ik jullie via Facebook de vraag of jullie kleine vriend of vriendin mee gaat op kerstbezoek. Het antwoord ja! De één krijgt een horde mensen (en dieren) over de vloer, de ander neemt het hondje mee en er zijn ook mensen die speciaal voor de bange hondjes Nederland uit vluchten. Ik neem Bruce dit jaar beide dagen mee op kerstvisite. Mijn ervaring is dat hij grote groepen mensen in een voor hem onbekende omgeving erg eng vindt. Hij gaat dan blaffen en schrikt van de kleinste bewegingen. Bruce is nu eenmaal meer een hondenvriend dan een mensenvriend haha. En als hij dat heeft, dan hebben vast meerdere hondjes dat. Daarom, speciaal voor deze baasjes, mijn 6 tips voor het omgaan met stress/angst bij je chihuahua door veel (kerst) bezoek.

Tip 1: Ontspanning door inspanningBruce en Tara

Zorg ervoor dat je chi zijn/haar energie goed kwijt kan voordat de visite komt. Of neem de visite gezellig mee en maak bijvoorbeeld een lange Kerstwandeling voordat jullie aan tafel gaan. Het beste is als je chi tijdens deze wandeling ook lekker los kan lopen. Op deze manier kan hij/zij overal op het gemak snuffelen en rennen, zonder dat er een lijntje is met een beperkte lengte. Je zult zien dat je chi na een lange wandeling moe is, en daardoor meer ontspannen. Klaar met wandelen? Dan sluit tip 2 daar eigenlijk naadloos op aan.

Tip 2: Eigen veilige plek

Bruce in zijn benchBruce zijn favoriete eigen plek is zijn bench. Hierin ligt een enorme deken waar hij het liefste helemaal in kruipt. Dat doet hij al van jongs af aan trouwens. Als ik Bruce mee neem naar een plek waar hij niet bekend is, en we blijven daar een aantal uur of er zijn daar veel mensen/kinderen, dan neem ik de bench altijd mee. Deze zet ik dan ergens op een rustige plek, bijvoorbeeld achter m’n stoel in een hoek van de kamer. Belangrijk voor Bruce is in ieder geval dat hij mij kan zien, overzicht heeft en dat de achterkant/zijkant van de bench afgesloten is (bijvoorbeeld omdat deze tegen de muur aan staat). Soms kies ik ervoor om hem na een lange wandeling in de bench te zetten en het deurtje dicht te doen. Omdat dit zijn favoriete plekje is kruipt hij dan ook al snel in zijn deken en doet hij een dutje. Een eigen veilige plek hoeft niet persé een bench te zijn. Misschien is het voor jou chi wel een kleedje, of een tas waar hij vaak in zit?

Tip 3: Zelf laten verkennen

Zoals ik al zei is Bruce een echte hondenvriend. Mensen vind hij meestal pas leuk als hij ze kent en vertrouwt. Kent hij je niet en wil je hem even aaien? Forget it, haha! Hij zal trouwens nooit bijten of iets hoor. Hij is gewoon een beetje eenkennig 😉 Herkennen jullie dat? Schijnt een typisch chihuahua trekje te zijn. Daarom tip 3; laat je chi zelf de boel verkennen en vraag je visite gerust om hem/haar met rust te laten. Laat hem/haar maar een rondje door de kamer lopen en aan mensen of voorwerpen snuffelen. Als je chi uit zijn/haar schulp kruipt is dit een hele prestatie, geef hem/haar daarom ook de ruimte om dit te doen en…. -> tip 4!

Tip 4: Beloon! Gebruik snacks

Naast dat wij onze chi graag verwennen met iets lekkers kunnen snacks ook gebruikt worden om een ervaring positief te maken. Dus besluit je chi uit zijn/haar schulp te kruipen? Of geeft je chi eindelijk die vervelende schoonmoeder een high five? Loopt hij eindelijk langs je buurjongen zonder groot alarm te slaan? Belonen maar! Als je je chi wilt trainen om zich meer open te stellen naar (onbekende) mensen dan kan je er ook voor kiezen om een paar mensen een aantal snoepjes te geven. Durft je chi dan eindelijk in de buurt te komen? Dan krijgt hij/zij een snoepje. Snacks kan je ook inzetten als afleiding. Vul bijvoorbeeld een braingame met frolics en laat je chi hier lekker mee spelen. Benieuwd naar welke braingames ik heb? Ik heb er hier en hier over geschreven.

Tip 5: Nodig andere (chi) vriendjes uitBruce en ik

Heb je net zoals ik een chi die hondjes leuker vindt dan mensen? Dan kan het een idee zijn om je visite te vragen hun hondje ook mee te nemen. Dit zorgt voor afleiding en zo heeft jouw chi ook zijn/haar eigen feestje. En grote kans dat je hem/haar aan het einde van de avond diep in dromenland terug vindt op een lekker warm en veilig plekje?

Tip 6: Relax

Honden letten erg op het gedrag van hun baasje. Dus ben jij gestresst? Grote kans dat je dat over brengt op je chi. Dus relax, pak een wijntje (of iets anders) en raak niet in paniek als je chi stress laat zien.

Zo, dat waren mijn tips voor het omgaan met je chi als hij/zij bang is of stress krijgt van omgevingen met veel mensen. Hopelijk helpen deze tips jullie om kerst dit jaar tot een nóg groter en gezelliger succes te maken. Hebben jullie nog tips? Vul mij dan gerust aan via de comments hieronder.

Over de schrijver
Mijn naam is Ester Gennisse en ik ben eigenaresse van chihuahuauitjes.nl In de zomer van 2018 besloot ik fulltime ondernemer te worden om zo volop te kunnen bouwen aan het chihuahua imperium waarmee ik o.a. toffe evenementen organiseer voor chihuahua's en hun baasjes.
Reactie plaatsen