De zomer is in aantocht en dat is nu al goed te merken. Hete dagen, de BBQ kan weer aan en we sluiten de dagen soms af met tropische onweersbuien. Ondanks dat het heerlijk kan zijn om samen in het zonnetje te wandelen liggen er ook gevaren op de loer voor je kleine vriend(in). Benieuwd naar mijn tips? Lees dan even verder.
1. Plan de wandelingen tactisch
Wandelen op het heetst van de dag is voor niemand goed. Wist je dat zelfs aan mensen wordt aangeraden om tussen 12 en 15 uur uit de zon te blijven?! Plan daarom je wandelingen tactisch. Dat wil zeggen dat je lange wandelingen het beste in de ochtend of aan het einde van de dag kunt plannen. Wandelen en de ondergaande zon zien is toch ook hartstikke mooi? Bijkomend voordeel: neem je partner mee en je hebt gelijk een romantisch uitje 😉
2. Zorg voor voldoende water
Honden raken veel minder makkelijk hun hitte kwijt dan mensen. Zorg daarom dat drinkwater altijd bereikbaar is. Je kunt drinkwater ook gerust aanbieden als je denk dat je hondje wel een slokje extra kan gebruiken.
3. Zorg voor koelte
Zorg dat je hondje een plek in de schaduw en op een koele plaats heeft. Een kuil in het zand is behalve heel leuk ook erg verkoelend! Verder zijn er verschillende ‘koelartikelen’ op de markt. Zo kan je op zoek gaan naar speciale koelhalsbanden of koelmatten.
4. Laat je hond niet achter in de auto
Nee ook niet voor heel even. Wist je dat de temperatuur in een auto binnen 10 minuten al tot boven de 45 graden kan stijgen?!
5. Kijk uit met warm asfalt
Je kunt er bijna niet omheen. Overdag zal je hond sowieso moeten plassen. Kijk tijdens je rondje uit voor warme tegels en asfalt. De hondenpootjes kunnen heel wat hebben maar net zoals onze eigen voetzoelen kunnen ze ook verbranden. Zelf wandel ik altijd een stukje mee op mijn blote voeten. Is het voor mij te warm? Dan til ik de hondjes op totdat we ergens lopen waar ik wel mijn voeten op de grond kan zetten.
6. Trimsessie?
Sommige hondjes kunnen baat hebben bij een goede trimsessie. Geldt dit ook voor jouw hondje? Vraag advies aan een trimmer.
Ook een hondenhuid kan verbranden, vooral plekken waar minder haar zit. Vaak hebben we het dan over oortjes, oksels en (blote) buiken. Zorg ervoor dat deze zo min mogelijk aan de volle zon worden blootgesteld en overweeg het gebruik van een zonnebrandcrème. Kies wel de hondenvariant, deze is speciaal ontwikkeld voor de hondenhuid.
8. Zwemmen? Check het water!
Met pootjes in het water staan kan voor heerlijke verkoeling zorgen. Toch liggen er bij zwemmen gevaren op de loer. Kijk bijvoorbeeld uit met algen en dode vissen in stilstaand water. Ook de ziekte van Weil kan overgedragen worden door besmet water. Let verder op dat je hondje na het zwemmen af kan koelen in de schaduw.
9. Ideale moment voor nieuwe ervaringen
Warm weer is dan misschien niet het perfecte moment voor lange wandelingen. Toch brengt het weer nieuwe mogelijkheden met zich mee. Dit is het ideale moment om samen met je hondje (in de schaduw) te spelen in een klein badje, hondenijsjes te maken of eindelijk eens te spelen met de tuinslang!
10. Geniet samen
Keep calm and… enjoy! Want in Nederland kan warm weer ook weer zo voorbij zijn ;).
Â
Vond je deze tips nuttig? Deel ze dan met je vrienden via de onderstaande knoppen!