Soorten tuigjes en halsbanden voor je chi: voor- en nadelen
12 januari 2016 
in Gadgets
2 min. leestijd

Soorten tuigjes en halsbanden voor je chi: voor- en nadelen

Er zijn verschillende halsbanden en tuigjes op de markt speciaal voor jouw chi. Maar wat zijn nou de voor- en nadelen van ieder? Ik heb de verschillen voor je op een rijtje gezet.

Type 1: De oude vertrouwde halsband

Treponti tuigjeWaarschijnlijk voor jullie allemaal wel bekend; de halsband. Te vinden in alle kleuren van de regenboog en van stoer tot heel erg schattig. Een normale halsband is een bandje om de hals van je chi. Vaak gaat deze dicht met een gespje. Een lijn kan je vervolgens aan de ring van de halsband vastklikken. Een halsbandje heeft als voordeel dat het niet helemaal om het ruggetje van je chi heen zit. Tegelijk is dit ook het nadeel van een halsband. Als je namelijk aan de lijn trekt trek je steeds enkel aan het nekje van je chi. Dat kan, zeker als je chi trekt, pijn geven aan de nek of het keeltje. Ook heb je minder ‘grip’. Als je chi opeens in de ankers gaat en heel hard trekt is er een kans dat hij/zij zich heel makkelijk uit het bandje wurmt.

Type 2: Het harnas met verstelbare bandjesKarlie tuigje

Toen Bruce nog pup was hebben we heel lang gebruik gemaakt van een harnasje met verstelbare bandjes op meerdere plaatsen. Groot voordeel hiervan is dat de druk bij trekken verdeeld wordt over meerdere delen van het lijfje van je chi. Ook geeft dit harnasje de mogelijkheid om de maat steeds iets bij te stellen. Erg handig dus bij een groeiend puppenijfje. Zo hoef je niet steeds een nieuw tuigje te kopen. Een nadeel van dit type harnas vind ik alle plaatsen waarop je het vast moet klikken. Je bent nu eenmaal iets langer bezig dan met het tuigje van type 3. Veel gebruikte tuigjes van dit type zijn de tuigjes van Karlie.

Security tuigjeType 3: Het simpele harnas

Dit type wordt het meest gebruikt bij chihuahua’s. Het simpele harnas heeft vaak maar 1 plaats waar hij vastgeklikt moet worden en is dus, nadat je hem een keer goed hebt ingesteld, altijd snel klaar voor gebruik. Ook wordt de druk, net als bij tuigje type 2, altijd goed verdeeld over het lijfje van je chi. Zelf maak ik gebruik van een ‘Tre ponti’ tuigje, gewoon te koop in de dierenwinkel. Verdere veel gebruikte tuigjes van dit type zijn de Julius K9 en de buddy belt. Leuk aan de K9 halsband is dat ze plaats hebben voor een tekst. Dit werkt met klittenband (deze kun je via internet laten maken). Zo kan je je chi bijvoorbeeld omdopen tot ‘bodyguard’ of ‘sexbomb’.

Van welke maken jullie gebruik? Of heb ik een type tuig overgeslagen? Laat het me dan even weten, dan zet ik ze erbij!

Over de schrijver
Mijn naam is Ester Gennisse en ik ben eigenaresse van chihuahuauitjes.nl In de zomer van 2018 besloot ik fulltime ondernemer te worden om zo volop te kunnen bouwen aan het chihuahua imperium waarmee ik o.a. toffe evenementen organiseer voor chihuahua's en hun baasjes.
Reactie plaatsen